Výmena bezdušových pneumatík na kolobežku

Návod na výmenu pneumatík

Na výmenu pneumatík budeme potrebovať.
Orezávací nožík
Imbusový kľúč 3mm
Imbusový kľúč 4mm
Vidlicový kľúč 18
Pevné kovové páčidlá
Začneme demontážou kolies ktoré sú uchytené imbusovými skrutkami pod červenými nálepkami. Nálepky odlepíme a odložíme na čisté miesto pretože ich budeme následne naliepať na pôvodné miesto.

Odskrutkujeme všetky imbusové skrutky a odoberieme plastové krytky 2 na prednom 2 na zadom kolese. Na predom kolese sa pod plastovou krytkou nachádza sada ďalších imbusových skrutiek ktoré je potrebné odskrutkovať.

Predné koleso je na vidlicu uchytené 18mm maticami ktoré odmontujeme kľúčom ktorý treba vopchať pod plastový kryt vidlice. Koleso je uchytené na každej strane jednou maticou a po ich demontáži môžeme dať von aj koleso. Počas celej montáže a demontáže nám ostáva predné koleso s motorom uchytené na kábli spojené s telom kolobežky

Zadné koleso je uchytené skrutkami no ktorých domontovanie použijeme imbusový 4 mm kľúč.

Keď máme kolesá demontované, vypustíme vzduch z duší a zložíme pneumatiky zapáčením skrutkovaču medzi disk a pneumatiku. Potom prejdeme skrutkovačom okolo celého obvodu a túto gumu stiahneme.

V tomto momente prichádzame do náročnejšej časti výmeny pneumatík a tou je nasadenie bezdušovej pneumatiky na koleso. Pri tomto nasádzaní je potrebné uistiť sa, že pneumatika po osadení bude v správnom smere rotácie a to akoby šípkou napred.

Gumu z vnútornej strany namažeme vazelinou alebo WD40 pre dosiahnutie klzkého povrchu a tým pádom aj menšiemu odporu pri osádzaní.
Začneme z jednej strany kde si pridržíme gumu pri ráme kolesa a presne oproti strčíme páčidlo ktorým sa pneumatiku nasadíme po kúskoch na rám kolesa, ideálne je na to použiť 2 kusy páčidiel a skrutkovač. Postupujeme pomaly centimeter po centimerti a páčidlá posúvame po obvode celej pneumatiky až kým ju nemáme kompletne nasadenú. Postup je rovnaký pri predom aj zadnom kolese.

Pridaj komentár