Zmeny v legislatíve o kolobežkách

Kolobežky sa stali bežnou súčasťou miest a preto bola potrebná aj ich regulácia a stanovenie pravidiel. Trvalo to istý čas no dospelo to do takého bodu, že se definitívne vytvoril nový zákon pre používateľov elektrických kolobežiek. Tie boli doteraz považované za obyčajné kolobežky ako aj tie klasické poháňané ľudskou silou ktoré môžu jazdiť po chodníkoch aj cestných komunikáciách.

Keďže elektrické kolobežky dokážu jazdiť až rýchlosťou 35km/h- 45km/h môžu byť častokrát nebezpečné na chodníkoch kde sa pohybujú deti a dospelí na ktorých treba brať ohľad. Preto príde do platnosti novela zákona 106/2018 Z. z. § 4 – Kategórie vozidiel ods. 8 v ktorej pribudne nové zadefinovanie týchto dopravných prostriedkov ako Kolobežky s malým motorčekom. Do tejto kategórie budú zaradené všetky elektrokolobežky s motorom bez ohľadu na veľkosť, výkon a dosahovanú rýchlosť.

Používatelia elektrokolobežiek sa teda stanú, rovnako ako cyklisti, vodičmi nemotorového vozidla kategórie L a budú pre nich platiť rovnaké podmienky ako pre cyklistov. V praxi to znamená, že budú môcť jazdiť práve po cyklochodníkoch alebo cestných komunikáciach pri pravej strane vozovky. Mimo mesta bude povinný vodič kolobežky nosiť ochrannú prilbu a za zníženej viditeľnosti reflexné prvky. 

Pridaj komentár